Pražský Olymp slavil vítězství v základní části extraligy

19.09.2012 15:47

Praha – 18. září
Čtveřice juniorů na startovním roštu rozjížďky s číslem jedna v současné extralize nikoho rozhodně nepřekvapí, stejně jako nerozhodný výsledek, který z jejich zápolení vzejde. Dnes se ovšem na samotném počátku postaral o obrovské překvapení Stanislav Pouznar, když přivedl za sebou do cíle Michala Škurlu a Ondřeje Smetanu na provázku jako matka husa svá mláďata. Od druhé jízdy však udávali tón domácí, a byť z jejich náskoku dokázali Mšeňáci uzmout tu menší, tady zase větší díl, Pražané si triumf nenechali vzít. Už po třinácté jízdě mohli slavit vítězství nejen v dalším závodě, ale také v celé extralize.
 

Zdeněk Holub zpoza mříží.



Tomáš Topinka koučuje Matěje Kůse.Pražský nástup
První jízda, k níž přijedou pouze čeští junioři, se stala v české extralize již tradičním obrázkem. A stejně jsme si zvykli, že končí nerozhodným výsledkem. Při vši úctě ke mšenským juniorům se však dnes výsledek 3:3 v rozjížďce s číslem jedna nedal vůbec předpokládat. Ale to je na ploché dráze krásné, že nevíte, čím vás kdy překvapí.

Zatímco Zdeněk Růžička v první zatáčce upadl, jeho týmový kolega Stanislav Pouznar si vydláždil cestu dopředu. „V nájezdu to prvního vinglu se mnou nepočítali,“ říkal mšenský junior s lišáckým úsměvem na adresu Michala Škurly a Ondřeje Smetany. Ani v dalším průběhu jízdy se pražský tandem nezmohl na protiakci a tak se Stanislav Pouznar mohl oslavit první triumf v extraligové jízdě své kariéry.

Druhou jízdu poznamenal letmý start Michala Kleina. Josef Franc mezitím dolil metyl, aby se po vylétnutí pásky usadil hned za zády svého kolegy Luboše Tomíčka. Jenže Norbert Kosciuch, jediný cizince v dnešním závodě, se nevzdal, když ho pražský tandem v úvodní zatáčce zavřel.

Stále visel v bitevní vzdálenosti, aby nakonec protáhnul nájezd do poslední zatáčky, v jejímž výjezdu se spodem dostal pod Josefa France. Byť ztratila jeden bod, šla Praha do čela. A svou pozici upevňovala i nadále, jelikož hostující závodníci navzdory své snaze nedokázali v dalších dvou případech docílit lepšího výsledku než 4:2.

V rozjížďce s číslem tři zaznamenal Matěj Kůs triumf ve stylu start – cíl. Jan Jaroš v úvodním nájezdu objel Michala Škurlu. Útočil na pražského závodníka, dokud ho Stanislav Klenovec neodmávnul šachovnicovou vlajkou, avšak Matěj Kůs měl rozjížďku plně pod svým palcem.

Stanislav Pouznar (bílá) startuje ke svému prvnímu extraligovému triumfu - spolu s Ondřejem Smetanou (modrá), Zdeňkem Růžičkou (žlutá) a Michalem Škurlou (červená). Do čtvrté jízdy pro změnu nejlépe odstartoval Filip Šitera. Jenže v první zatáčce se kolem něj zprava mihnul Martin Gavenda, jakoby ho vystřelili z praku. Stanislav Pouznar byl třetí, ale naděje na remízu zmařil záhy Zdeněk Holub. Ve druhém oblouku se po spodní straně posunul na třetí místo.

Za stavu 15:9 se chystala pátá jízda. Norbert Kosciuch do ní dokonale odstartoval, aby v první zatáčce zmařil nájezd Luboše Tomíčka. Jan Jaroš zůstával třetí, avšak Matěj Kůs měl patálie už od začátku. „Začala mě prskat motorka,“ svěřil se, sotva zajel z posledního kola rovnou do depa, aniž by protnul cílovou metu.

„Teď mně to trochu zkazili,“ povzdechl si Petr Vandírek. Samozřejmě nepřestoupil do tábora pražských fanoušků, avšak musel měnit svou závodní strategii. „Plánoval jsem si tam žolíka.“ Šestá jízda obsazená jenom juniory k podobnému kroku lákala stejně jako sladký bonbón vyhladovělou vosu. Čtyřbodový odstup od Prahy však mšenskému kouči povolil pouze náhradu Zdeňka Růžičky Michalem Kleinem.

Pražští junioři se za potupu z první jízdy pomstili více než dokonale. Zdeněk Holub a Ondřej Smetana nenabídli Stanislavu Pouznarovi s Michalem Kleinem ani náznak šance. Když po čtyřech okruzích dosáhli dnes první vítězství 5:1 pro domácí celek, na digitální tabuli svítilo skóre 22:14.

Josef Franc (modrá) v nesmiřitelném souboji s Norbertem Kosciuchem.Mšeno občas kouše
I když Praha odskočila na osm bodů, mítink rozhodně neztrácel na dramatičnosti. Jan Jaroš se ve vratech depa zjevil, když z časového limitu sedmé jízdy zbývalo jen dvaadvacet sekund. „Už konečně stíháme dvě minuty,“ žertoval na téma svých vyloučení za tento přestupek v minulých závodech. I když neměl u pásky mnoho času, vystřelil dopředu jako raketa.

Jeho let záhy zastavila červená světla, protože Filip Šitera se v první zatáčce poroučel k zemi. Po restartu si Mšeňáci role vyměnili. Upadl Jan Jaroš, který za zády Matěje Kůse a Martina Gavendy neměl v úvodním nájezdu místa nazbyt.

Pražané svůj skvělý start zopakovali, i když páska letěla vzhůru potřetí. Jenže ve výjezdu z první zatáčky náhle zaútočil Jan Jaroš spodem a na rovinku vyjel hned za Matějem Kůsem. Ten našel recept na své předchozí problémy a po nulovém zisku se ozdobil druhým vítězstvím.

Pro rozjížďku s číslem osm Petr Vandírek nahlásil, že Norbert Kosciuch nastoupí jako žolík. Zdeněk Holub už stál na kopečku v depu, ale za těchto okolností sjel zase dolů do svého boxu. Tomáš Topinka se totiž rozhodl na zvýšené mšenské nezbezpečí reagovat povoláním Josefa France.

Zleva: Matěj Kůs, Filip Šitera, Martin Gavenda a Jan Jaroš. Rozhodně však neměl vyhráno, protože Luboš Tomíček musel na trestnou čáru kvůli najetí do pásky. Josef Franc využil i tentokrát neplánované přestávky, aby dolil metyl. A hned vzápětí odstartoval na Norberta Kosciucha, jehož za sebou vodil až do cíle.

Stanislav Pouznar se snažil, aby své skóre rozšířil o další bod, a nedal Luboši Tomíčkovi příležitost, aby ho z trestné čáry dostihnul. „Udržet ho za sebou a v Praze, to je něco skvělýho,“ pochvaloval si. Mšenský odstup se vrátil na osm bodů, avšak na další zvrat se už hostům nedostával potenciál.

Zato Tomáš Topinka mohl být na koni, taktických možností mu zůstával ještě přehršel. Pro devátou jízdu nechal stát Michala Škurlu, pro desátou Ondřeje Smetanu, které nahrazoval Zdeněk Holub. Jednoho by napadlo, zda se jedná o test pražské juniorské jedničky pro finále proti Pardubicím. „Víceméně,“ reagoval pražský kouč na přímo položenou otázku. „To musíš.“

Rozjížďce s číslem devět kraloval Filip Šitera. Maximem Zdeňka Holuba a Martina Gavendy se stalo uhlídání Zdeňka Růžičky. Nicméně faktem zůstává, že se Pražané cítili silní v kramflecích. I kdyby nevyhráli, o finále by je nikdo nemohl připravit. Ale navíc domácí k vítězství skutečně směřovali. Mšeňáci je mohli jen tu a tam pozlobit, což se jim povedlo v rozjížďce s číslem deset.

Norbert Kosciuch vede před Lubošem Tomíčkem, Janem Jarošem a Matějem Kůsem.Matěj Kůs sice reagoval rychle na let pásky vzhůru, jenže v úvodním oblouku ho vnějškem předčil Norbert Kosciuch. Na Pražana přitom z druhé strany útočil také Jan Jaroš. I on byl úspěšný, takže mšenský tandem udával tempo už na protilehlé rovince.

Matěj Kůs ovšem nechtěl prodat svou kůži za žádnou cenu. Ze všech sil se snažil dostat vpřed. Ve třetím okruhu se mu to v první zatáčce dokonce i povedlo, jenže Jan Jaroš se stal pánem situace hned vzápětí.

Remízy na zvrat nestačily
Před rozjížďkou s číslem jedenáct se pražský Olymp hřál na čele již jen o pouhé čtyři body. Avšak až do konce mítinku nedovolili Mšenu více než remízy. Přitom v jedenácté jízdě vystřelili do čela s razancí velkých děl těžkého křižníku.

Josef Franc po skvělém startu v první zatáčce vyvezl útočícího Filipa Šiteru. Zatímco si konsolidoval svou vedoucí pozici, po druhém místě zatoužil Martin Gavenda. Skutečně se mu Filipa Šiteru podařilo podjet v úvodní zatáčce druhého okruhu. Norbert Kosciuch, který výrazně zaostal vzadu už při letu pásky vzhůru, nakonec ani neprojel cílem.

Stejný osud stihl Filipa Šiteru, jehož Petr Vandírek poslal na startovní rošt rozjížďky s číslem dvanáct coby taktickou rezervu. Na poslední bodovanou příčku ho nepustil Martin Gavenda, takže Mšeňák zajel do depa rovnou z poslední zatáčky. Na čele přitom zuřila tvrdá bitka, protože se Jan Jaroš nehodlal smířit se skutečností, že by Luboš Tomíček proměnil svůj skvělý start v zisk třech bodů.

Martin Gavenda (4) útočí na Filipa Šiteru (11). Proto se s nasazením všech sil dostal v první zatáčce do čela. Luboš Tomíček se okamžitě okusil o odvetu. Nakonec mu chyběl malinký kousek, aby Jana Jaroše podjel v nájezdu do druhého oblouku. S osmi body ztráty mělo Mšeno poslední šanci pokusit se o zvrat limitovanou rozjížďkou s číslem třináct.

Petr Vandírek byl dokonale v obraze, takže do ní poslal Jana Jaroše, aby v roli taktické rezervy zaplnil mezeru po neobsazeném startovní čísle dvanáct. Tomáš Topinka ovšem reagoval tím, že nechal stát Michala Škurlu a na ovál místo něho poslal náhradníka Josefa France.

Ten se dostal do vedení hned po startu. Jan Jaroš se dostal za něj, ve druhém oblouku vyvezl Matěje Kůse na mantinel, avšak definitivně se ho nezbavil. Pražan zůstával v pohotovosti. A hned ve druhém okruhu se spodní stranou úvodní zatáčky posunul na druhou příčku.

Jakmile oba závodníci domácího Olympu proburáceli cílovou metou a připsali na konto svého celku pět bodů, mohli začít oslavovat. Dvanáct bodů náskoku před dvojicí nominovaných jízd jim k tomu vystavilo více než pádné povolení. Nicméně Petr Vandírek závod nevzdával, byť dobře věděl, že letošní sezónu už dokončí bez vítězství.

V závěru vsadil na Norberta Kosciucha, po jeho boku stanuli postupně oba senioři celku. Tomáš Topinka netaktizoval a nechal jet závodníky přesně podle jejich bodových zisků. V rozjížďce s číslem čtrnáct předvedl nejlepší start právě Norbert Kosciuch. Martin Gavenda si na něho vyšlápnul v první zatáčce.

Matěj Kůs (modrá) a Martin Gavenda (červená) před Filipem Šiterou (žlutá) a padajícím Janem Jarošem. Dostal se dopředu, ale nakonec podlehl náhlému revanši polského Mšeňáka ještě před výjezdem na protilehlou rovinku. Luboš Tomíček mezitím držel v šachu Filipa Šiteru, takže toto střetnutí skončilo nerozhodně. Stejným výsledkem skončila i patnáctá jízda.

V ní Norbert Kosciuch odstartoval na dvojici Josef Franc – Matěj Kůs. Pražané se ovšem starali spíše o Jana Jaroše, jehož pevně uzamkli za svými zády. Myšlenkami stejně dleli už u finále, jehož termín si jako vítězové základní části mohli volit jako první.

Hlasy z depa
„Trápil jsem se s motorkama,“ ukázal Josef Franc, že se dokáže také mračit. „Nějak nám to nefunguje. Trápil jsem se i já, závodů je dost a nestačím se dobíjet. Byly to tvrdý závody na obtížný dráze.“

„Sinusovka,“ našel Matěj Kůs skvělý příměr pro svůj dnešní výkon. „Nedotáh‘ jsem to do konce, jak bych chtěl. Když jsem to naladil na start, byl jsem pomalej‘, když jsem to dal, abych byl rychlejší, nemoh‘ jsem odstartovat.“

„Lepší dneska než v pondělí na Memoriálu,“ říkal Luboš Tomíček. „Dráha byla o hodně rovnější a tvrdší, dalo se jet líp. O nic už nešlo, žádnej‘ tlak nebyl, to je nejlepší. Zbejvá mi už jen finále, to by byly dva závody, pak finále ČSMS a asi konec sezóny. Do Anglie se vracím až v říjnu, ale ne ze závodních důvodů.“

Gratulace Jana Jaroše (9) a Josefa France (6). „Poslední jízdu jsem zkazil,“ přiznával Martin Gavenda. „Start dobrý, ale pak jsem v zatáčce potáhla kolej. Potáhla mě a trošku jsem vyšel z rytmu. Vyhráli jsme, bomba, šli jsme sem s tím, že vyhrajeme. Chtěli jsme a dopadlo to.“

„Bojoval jsem a byla to pěkný závody,“ pochvaloval si Jan Jaroš. „Škoda,, že to bylo nějaký dlouhý, vždycky byl nějakej‘ pád. Chtěl bych poděkovat všem, co mi pomáhali. Bez nich bych to nedal. Dneska jsme konečně stíhali dvě minuty (smích). Škoda, že to s náma bylo letos v extralize takový na draka, co se týče počtu vítězství. Ale je před náma další rok na nápravu. Víš, jak to je, vždycky to může bejt‘ lepší, ale i horší. Dobře jsme si zazávodili, pobavili se a předvedli maximum.“

„První čtyři jízdy jakž takž,“ bilancoval Filip Šitera. „Pak tragédie, jak je to letos normální. Je v tom milión věcí. Už se těším na konec sezóny. Že by tahle sezóna byla takováhle, jsem si ani nedokázal představit.“

„Viděl jsem to zezačátku hodně nervózně,“ nezastíral Stanislav Pouznar. „Jednou jsem tu trénoval a šel jsem třikrát na držku. Nakonec se dneska ukázalo, že to tady taky jde. Radost jsem měl už v první jízdě, asi se mnou v nájezdu do prvního vinglu nepočítali. Ale největší radost mám z Tomíčka. Udržet ho za sebou a v Praze, to je něco skvělýho. Mám radost a doufám, že to půjde ještě vejš‘ a nejen v extralize. Prohráli jsme, ale ukázalo, že je to sport a nedá se určit vítěz.“




Matěj Kůs (modrá) a Martin Gavenda (červená) svírají Jana Jaroše.



1. PSK Olymp Praha     52
Michal Škurla 2 1 - - -   3
Matěj Kůs 3 R 3 1 2 1 10(2)
Ondřej Smetana 1 - 2 - -   3(2)
Martin Gavenda 3 1 1 2 1 1 9(4)
Luboš Tomíček 3 2 0 - 2 2 9
Josef Franc 1 3 3 3 2 12
Zdeněk Holub 1 3 2 0   6
 
2. Grepl PDK Mšeno     40
Zdeněk Růžička 0 0 - 0 -   0
Jan Jaroš 2 1 2 2 3 1 0 11(1)
Stanislav Pouznar 3 0 1 1 -   5(1)
Filip Šitera 2 0 3 1 R 0 0 6
st.č.12 – neobsazeno      
Norbert Kosciuch, PL 2 3 4* 3 R 3 3 18
Michal Klein 0 0   0



Celkové skóre vzájemných duelů obou soupeřů:


Praha vs. Mšeno: 101:83 bonusový bod si připsala Praha



Filip Šitera padá vedle Martina Gavendy.



Aktuální extraligová tabulka:


  závody skóre body
1. Praha 8 391:342 16
2. Pardubice 8 381:350 15
3. Dak Plzeň Divišov 7 330:308 9
4. Slaný 7 305:340 6
5. Mšeno 8 334:401 1



Praha: Zdeněk Hollub, Luboš Tomíček, Josef Franc, Martin Gavenda, Ondřej Smetana, Matěj Kůs, Michal Škurla a Tomáš Topinka.



Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Michal Kohout

 

Mšeno: Michal Klein, Norbert Kosciuch, Filip Šitera, Stanislav Pouznar, Jan Jaroš, Zdeněk Růžička a Petr Vandírek.